כמה פעמים שמעתם את המשפט “לא שווה לעשות תואר שני- בקושי העלה לי את המשכורת”?
אני “זכיתי” לשמוע אותו בוורסיה כזו או אחרת, לא פעם ולא פעמיים בחדר המורים אצלנו, אז הגיע הזמן לצלול למספרים ולעשות סדר- האם משתלם תואר שני או לא?
קודם כל, חייבים להבין שתוספות השכר של המורים הן באחוזים!!! זאת אומרת, שמורה בעל שכר בסיס נמוך יקבל תוספת קטנה יותר ממורה בעל שכר בסיס גבוה. למשל, אם אני מרוויח 10,000 ש”ח ולמדתי תואר שני שמקנה לי 5% אז אקבל תוספת של 500 ש”ח בחודש. מורה מתחיל במשרה חלקית שמרוויח 5000 ש”ח, יקבל על אותו התואר בדיוק 250 ש”ח. אפשר להגיד לא פייר, ולא הוגן, אבל אלו התנאים.
אז האם משתלם?
תואר שני מעלה את שכר הבסיס ב-5% ב”אופק חדש” וב-7.5% ב”עוז לתמורה”. מלבד העלאת השכר, הוא עשוי לעזור בקבלת תפקידים או גמולים שונים בביה”ס, מעלה משמעותית שכר למורים המרצים בהשתלמויות ועוד. ננטרל לרגע את כל המשתנים האלו ונתמקד בשכר החודשי בלבד- לשם כך נשחק קצת עם המספרים. בשביל להקשות אני אבחר בכל הנתונים שלרעת המורה- הוא יהיה בתחילת דרכו (זוכרים שהוא יקבל פחות ממורה ותיק?), אופק חדש(הגמול נמוך יותר מעוז לתמורה), ללא וותק צבאי או דברים כאלו. נניח ואני מורה בתחילת דרכי, מועסק תחת רפורמת אופק חדש, בעל תואר ראשון בלבד, דרגה 2 וותק 4, השכר שלי יהיה (ע”פ מחשבון בפורטל עובדי הוראה) 7359 ש”ח. עבור אותם הנתונים בדיוק- רק שיש לי תואר שני יניב לי שכר חודשי של 7690 ש”ח. זאת אומרת, שהתואר השני היקנה לי 331 ש”ח בחודש. שוב אני מדגיש, מדובר בשכר החודשי בלבד, ישנם יתרונות נוספים!
אז האם בשביל 331 ש”ח בחודש שווה להשקיע שנתיים מזמננו היקר, להוציא קרוב ל-20,000 ש”ח (בהנחה ולמדתי בבמכללה פרטית שעלות התואר בה קרוב ל40,000- אני מקזז החזר שכר של משרד החינוך ומלגה של ארגוני המורים) בשביל להעלות את המשכורת ב-331 ש”ח?!?!
התשובה היא כן, חד משמעית כן! 331*12= 4000 ש”ח בשנה. התואר השני הוסיף לחשבון הבנק שלי 4,000 ש”ח בשנה הראשונה. זאת אומרת שתוך שנים ספורות, ההשקעה הזאת תחזיר עצמה ובגדול. חוץ מזה, שתוספת 5% לשכר מגדילה לי הכל באופן גורף – אני אפריש יותר לקרן ההשתלמות, אני אפריש יותר לפנסיה, עבור כל ליווי טיולים אני אקבל יותר, עבור כל תפקיד בביה”ס אקבל יותר, עבור כל שנת ותק אקבל יותר, ועבור כל דרגה אקבל יותר.
היבטים נוספים של התואר שני
- מימון הלימודים – כתבנו על כך מאמר מפורט, ניתן לקרוא אותו כאן.
משרד החינוך מעודד התקדמות בהשכלה ולכן מוכן לסייע במימון משמעותי מתוך שכר הלימוד האקדמי. קיימות שתי דרכים לקבל מימון דרכו:
מענק שעות – תוספת של 4-1 שעות הוראה לשכר החודשי עבור לימודים.
החזר שכ”ל – מורים בעלי ותק וקביעות זכאים כי משרד החינוך יממן 80% משכ”ל למשך שנתיים (לא ניתן לקבל מימון לשנתיים במסלול שנה אחת).
מימון נוסף – חברי ארגון/ הסתדרות המורים – זכאים למלגות לימודים. מלגות הניתנות עפ”י תחום הלימודים/ מקום המגורים/ מצב כלכלי/ מוצא ועוד… - זיכוי במס הכנסה – סיום תואר שני/שלישי מעניקה זכות לחצי נק’ זיכוי (כ1,314 ש”ח) לשנה אחת הזיכוי ניתן בשנה שלאחר סיום הלימודים (שנה קלנדרית לא שנת לימודים) אך ניתן לדחות את הזיכוי בשנה נוספת. זוהי בחינה אישית בהתאם להכנסה החודשית. ג.
- שעות השתלמות – קיים הבדל בין מורי עוז למורי אופק חדש . למועסקים ברפורמת עוז לתמורה – לימודים אקדמאיים מוכרים לגמול, לכן בסיום סמסטר מומלץ לשלוח לפורטל גליון ציונים חתום ע”י המחלקה אך במקביל לא לשכוח להשתלם בפסגה לקבלת גמול, כיוון שבסיום הלימודים ועם שליחת הזכאות לתואר ההכרה בקורסים תימחק.
למועסקים באופק חדש – סיום הלימודים והגשת מכתב זכאות לתואר מזכה ב-120 שעות השתלמות בדרגה. - החזרי מס – יציאה ללימודים היא השקעה ארוכת טווח ומורים רבים מצמצמים את היקף המשרה עם חזרתם לאקדמיה ולכן במידה ושילמו מס בשנת הלימודים הקודמת יהיו זכאים להחזר.
- שבתון – במידה ותצאו לשנת שבתון/חצי שבתון כשכבר יש בידיכם תואר שני, אז גם תקבלו מענק חודשי גבוה יותר מקרן ההשתלמות(כי השכר שלכם עלה בזכות התואר), וגם תהיו זכאים לחלוקה שווה של לימודי הרשות והחובה.
לסיכום
התואר השני בהחלט משתלם וכדאי אם יש לכם עוד מספר שנים במערכת החינוך. הוא יתרום לכם גם לחשבון העו”ש, אך לא רק ולכן כדאי מאוד