לוגו הכסף של המורים ועובדי ההוראה

היריון, לידה והורות

שעות הנקה

מה זה “שעות הנקה” / “שעות הורות” ? איך אני יכולה להנות מזה?

במדינת ישראל חוקק בשנת 1954 חוק, הנקרא “חוק עבודת-נשים”. חוק זה נועד להגן על זכויותיהן של הנשים בתעסוקה. (בפועל קיימות בחוק זה מספר זכויות, שגם הגברים יכולים להנות מהן).

כמובן שאחת מהזכויות המאפיינות של הנשים, נושא הלידה וכל מה שמסביבו, מקבל ביטוי מרכזי בחוק.

נדבר היום על הזכות ל”שעת הנקה”.

כאשר מורה חוזרת לעבודה לאחר תום חופשת-הלידה (“תקופת לידה והורות” כלשון החוק), היא זכאית להיעדר שעה אחת ביום מהעבודה, למשך 4 חודשים. המשמעות היא שאפשר לעזוב את העבודה שעה מוקדם יותר, או להגיע שעה מאוחר יותר. במקור הזכות הזו נועדה לצורך הנקה, ולכן היא נקראה “שעת הנקה”. אך עם השנים השתנה שמה ל”שעת הורות”. השינוי הזה הוא לא רק סמנטי. המשמעות שלו היא, גם שעובדת לא צריכה להניק בפועל כדי לקבל את הזכות, וגם שלאו דווקא האישה יכולה להנות ממנה, אלא הבעל יכול להנות ממנה במקומה, או שיתחלקו בזכות הזו לסירוגין.

שתי כוכביות חשובות:

  1. הזכות הזו מוקנית רק לאישה שעובדת במשרה מלאה. ומכיוון שמשרה מלאה מתפרשת על-פני 5 ימים בשבוע, לכן האישה זכאית להיעדר שעה ביום, 5 פעמים בשבוע. אישה שעובדת במשרה חלקית לא זכאית לכך כלל.
  2. הזכות מוגבלת ל-4 חודשים, רק לאותם 4 חודשים שמיד לאחר חופשת הלידה. ורק בתנאי שעוד לא עברה שנה מהלידה. (לנשים שעובדות במגזר הפרטי ההגבלה היא ל-10 חודשים מהלידה). כלומר שאם מורה האריכה את חופשת הלידה ל-9 חודשים, לדוגמה, כשתחזור ללמד, תהיה זכאית לזכות זו רק למשך 3 חודשים. אם היא תחזור לאחר שנה מהלידה, היא לא תוכל ליהנות מזכות זו כלל.

ואיך זה בא לידי ביטוי אצל מורות?

הסכם “אופק-חדש” שינה קצת את הזכות, כפי שהיא מופיעה בחוק.

מצד אחד הוא הקל על המורות, כך שבמקום תנאי-סף של 100% משרה כדי לזכות בו, מספיק למורה לעבוד ב-90% משרה כדי לזכות בה.

מצד שני כתוב בהסכם, שניתן להשתמש בזכות זו רק על-חשבון שעת שהייה בלבד, ולא במקום שעה פרונטלית או פרטנית. כלומר שמורה שחוזרת מחופשת-לידה, רק אם יש לה שעת-שהייה בתחילת יום או בסופו, יכולה להגיע לעבודה שעה מאוחר יותר, או לצאת ממנה שעה מוקדם יותר. אבל אם שעות השהייה הן באמצע היום (כפי שקורה לרובנו) היא לא תוכל להנות מהזכות. כמובן שהיא יכולה בשעת-שהייה באמצע היום לנסוע הביתה ולחזור לשיעור הבא. השאלה אם זה משתלם לה…

בעיה נוספת היא שלמורות ביסודי יש רק 4 שעות שהייה למשרה מלאה. כך שגם באופן תיאורטי אין להן אפשרות לממש את 5 שעות הזכאות ל”שעת-הורות”, המוקנית בחוק.

לא ברור לי עדיין למה בחתימת הסכם “אופק-חדש” יצרו סעיף, שלמעשה מפחית מאוד את הסיכויים של מורה להנות מהזכות הזו, בניגוד ללשון החוק המקורית, שלא מחלקת בין סוגי שעות העבודה.

בנוסף לכך חשוב לדעת, שהזכות תינתן רק ביום עבודה בו משובצים למורה 7 שעות-עבודה לפחות במערכת. על יום עבודה קצר יותר, אי אפשר לדרוש לקבל את הזכות.

חשוב גם להדגיש שאין “כפל-מבצעים” ביחס למשרת-אם. הסכם “אופק-חדש” קבע שאם מורה מממשת שעות הנקה, היא לא זכאית באותה תקופה למשרת-אם. אז אם משרת-אם נותנת שעתיים במערכת למורה, שעות-הורות יכולות להוסיף לה לא יותר מ-3 שעות היעדרות בשבוע.

לגבי שתי הנקודות האחרונות, יכול להיות שבמציאות בפועל הנהלת בית-הספר לא תתעקש עליהן.

לגננות אין אפשרות טכנית להנות מהזכות הזו, גם כי אין להן שעות-שהייה, וגם כי מי תבוא להחליף אותן לשעה?

ומה קורה בעוז-לתמורה ובעולם ישן?

עד כמה שחיפשתי, לא מצאתי התייחסות ספציפית לעובדי עוז לתמורה בסוגיה זו.
על-פניו הכללים הם לפי התקנונים המקוריים.
זה אומר שכל יום שבו המורה משובצת לפחות 7 שעות במערכת, היא זכאית להיעדר מאחת מהן.
זה גם אומר שהשעה שהיא יכולה להיעדר ממנה היא גם שעה פרונטלית או פרטנית. (בעולם ישן יש רק שעות פרונטליות)
חשוב לדעת את זה.

ואיך הבעל קשור?

לפי חוק עבודת-נשים, את הזכות הזו יכול לממש האב, במקום אישתו, או שהם יכולים להתחלק בה לסירוגין, לפי החלטתם המשותפת. לכן אם מורה רואה שהיא לא מצליחה לממש ולהנות מהזכות, היא יכולה לפחות להעביר אותה לבעלה. אולי במקום עבודתו הוא יוכל לממש אותה יותר, כמובן בתנאי שהוא עובד במשרה מלאה.

**גלעד פורת הינו מומחה מטעם הקבוצה. ניתן לקבוע איתו פגישת יעוץ בזום בנושאי שבתון וקרן ההשתלמות למורים, הריון ולידה, תלושי-שכר, אופק-חדש עוז-לתמורה ועולם ישן, ועוד.
פרטים נוספים וקביעת פגישה דרך הקישור הזה 

**מעוניינת להכיר את כל זכויותיך בנושאי ההריון והלידה? יש לנו הרצאה מוקלטת עבורך ממש כאן

תגיות

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

שטח פרסום זה יכול להיות שלך

לוגו הכסף של המורים ועובדי ההוראה

ההרצאות הקרובות