אני שומע שאלות רבות בתחום, ונחרד מחוסר-הידיעה, ומההפסדים הכספיים שנגרמים לעובדות-ההוראה, בגלל הדיסאינפורמציה בתחום.
לכן הרמתי את הכפפה לעשות גם בתחום הזה סדר.
יש סיכום בסוף לעצלניות, או לאלה שיש להן ילדים קטנים לטפל בהם…
אז נתחיל:
הרעיון של משרת-אם בגדול הינו, קיצור שבוע העבודה לאמא לילדים קטנים. משם הכל התחיל. אבל כיום היישום של ההטבה הזו נראה קצת אחרת, ולכן נעבור להשתמש במינוח יותר מתאים:
אל תאמרי “משרת-אם”, אמרי מעתה “תוספת-אם”.
אל תאמרי “אני עובדת במשרת-אם”, אלא אמרי “אני עובדת כמה אחוזי-משרה שאני בוחרת, ומקבלת תוספת-אם”.
מי זכאית להטבה זו?
עובדת-הוראה, שהינה אמא לילד אחד לפחות, שהינו בן פחות מ-14, המועסקת מעל 79% משרה.
כדי להסביר את הנושא צריך להבין עוד משהו פשוט, אבל כנראה לא לכולם…
המשכורת שלנו משולמת לפי אחוזי-המשרה שלנו בתלוש. אם אחוזי המשרה שלנו הינם 70%, נקבל שכר x, ואם אחוזי המשרה הינם 80%, נקבל שכר גבוה יותר, וכן הלאה.
לפעמים אני לא מצליח לקלוט, שאפילו את הפרט הפשוט הזה לא מבינים. אבל חייבים להבין אותו כדי להמשיך.
.
איך מיושמת התוספת בעוז-לתמורה?
פשוט מאוד – מוסיפים 7% לאחוזי-המשרה שאת עובדת בפועל.
כלומר שאם את עובדת 80% משרה – תקבלי שכר כאילו עבדת 87% משרה,
אם את עובדת 90% משרה – תקבלי שכר כאילו עבדת 97% משרה,
ואם היקף המשרה שלך הוא 100% משרה – תקבלי שכר של 107% משרה.
כמובן שתמיד את יכולה להגיד למעסיק: “לא בא לי לעבוד 90% משרה ולקבל יותר. מספיקה לי משכורת של 90% משרה. לכן אני מבקשת להוריד לי כ-3 שעות מהמערכת שלא אצטרך לעבוד בהן, אעבוד 83% משרה ואקבל שכר על 90% משרה”.
זה הרעיון של התוספת בעוז – תוספת 7% על אחוזי-המשרה שעובדים בפועל.
ובאופק-חדש?
גננות
אתחיל עם הגננות, שאצלן העסק פשוט יותר.
ההטבה של תוספת-אם אצל הגננות באופק-חדש היא תוספת שכר של 10% לאחוזי-המשרה. (ככה היה פעם לכל עובדות ההוראה בעולם-הישן)
כלומר גננת שעובדת 80% ויש לה משרת-אם, תקבל שכר של 90% משרה,
ואם היא עובדת 90% משרה, היא תקבל שכר של 100% משרה,
ואם בפועל היא עובדת 100% משרה, בזכות התוספת היא תקבל שכר של 110% משרה.
אצל מנהלות-גן יש נוהג, שהן עובדות 4.5 ימים בשבוע. כלומר לסירוגין שבוע אחד 4 ימים בשבוע ושבוע אחד 5. משום מה קורים לזה “משרת-אם”.
מדוע? כנראה כי 4.5 ימים מביא אותן ל-90% משרה ואז התוספת-אם מעלה אותן לשכר של 100%.
ומה הבעיה בזה? שיש מפקחות שמנצלות את בורותן של הגננות, ומציגות כאילו אין להן אפשרות חוקית לשבץ אותן ליותר מזה. וזה שטויות. אם מנהלת-גן מבחירתה, תעבוד כל שבוע 5 ימים, היא תגיע להיקף משרה של 100% משרה, ואז בזכות התוספת-אם היא תקבל שכר כאילו עבדה 110% משרה. ויש לא מעט שעושות את זה בפועל.
אז למה סתם להטעות?
אותה הטעייה מתרחשת גם אצל הגננות המשלימות. למשל, יכולה להיות גננת-משלימה, שעובדת 4.5 ימים בשבוע, המפקחת מספרת לה שיש לה “משרת-אם”, והגננת מבסוטה שכתוב לה בתלוש 90% משרה.
היא לא מבינה שהיא בעצם עובדת 80% משרה וה-10% הנוספים הם בזכות היותה אמא. יותר חמור מזה – היא לא מבינה שהיא היתה יכולה לעבוד 5 ימים שלמים, שזה 90% משרה, ולקבל משכורת של 100% משרה!
אז אני מקווה שפיזרתי את הערפל אצל הגננות.
ושאר עובדות-ההוראה באופק-חדש?
הסכם אופק-חדש הגדיר, שאת מקבלת שכר מסויים, ורשאית לעבוד שעתיים פחות, שעה פרונטלית אחת ושעת שהייה.
ניתן לזה כמה דוגמאות:
מורה ביסודי שמלמדת בפועל 21 שעות שבועיות פרונטליות בכיתה. ללא המשרת-אם השכר שלה היה לפי 80.5% משרה. אבל התוספת-אם מוסיפה לה לשכר עוד שעתיים, ולכן היא תקבל בפועל שכר של 86.11% משרה.
מטפלת ממקצועות-הבריאות שעובדת בחטיבת-ביניים 22 שעות פרונטלית בשבוע (אני יודע שהיא לא מלמדת פרונטלי בכיתה. מה אני אעשה שאלו ההגדרות הרשמיות…) לפני התוספת-אם אחוזי-המשרה שלה הינם 94.44% משרה, אבל בזכות התוספת היא תקבל משכורת לפי 100% משרה.
מורה בחטיבת-ביניים, שנכנסת בפועל ל-20 פרונטליות בכיתה בשבוע – ללא המשרת-אם אחוז המשרה שלה יהיה 83.33%, ובזכות התוספת היא תקבל שכר לפי 91% משרה. (נוספה לה גם עוד שעה פרטנית שהיא צריכה לעשות אותה בפועל)
אני חייב לציין שלא בכל המקרים אחוזי-המשרה יעלו לפי תוספת של שעתיים. לפעמים אחוזי-המשרה יעלו לפי 3 שעות, ואז יהיה צריך לבצע שעה נוספת (פרטני או שהייה). ולפעמים אחוזי-המשרה יעלו רק בשעה אחת, ובעצם אפשר יהיה לבצע פחות שעה שבועית אחת (פרטנית או שהייה). הכל לפי הטבלאות שנקבעו בהסכם אופק-חדש.
(נציין שבעבר היו מורות באופק שקיבלו תוספת-אם למרות ששובצו בפועל פחות מ-79% משרה באופק-חדש. פורמלית זו היתה טעות ומשרד-החינוך די הפסיק את החגיגה הזו.)
האם תוספת-אם נחשבת לפנסיה?
התשובה היא פשוטה – כן. אל תקשיבו לכל השמועות והמיתוסים. בודאי בפנסיה צוברת החדשה יותר, כל אחוז-משרה שנוסף למשכורת, מוסיף גם להפרשות לפנסיה במקביל. (עד 100% משרה. מעבר ל-100% משרה מופרש לקופת גמל מקבילה)
אבל גם למי שבפנסיה תקציבית באופק חדש – התוספת-אם מוסיפה לאחוזי המשרה הכלליים, שלפיהם מחושבת הפנסיה. אפשר לראות את זה בבסיס-המשרה שמופיעה בתלוש. היא כוללת גם את האחוזים שהוסיפו לך בזכות התוספת-אם.
כמובן גם בפנסיה תקציבית אפשר לצבור זכויות רק עד 100%. מה שתקבלי מעבר ל-100%, ילך להפרשה לקופת גמל משלימה (כמו הילה וכלנית)
אני שומע כל מיני תשובות “מלומדות” בסגנון – “לא כדאי לך משרת-אם כי זה פוגע לך בפנסיה”. זה פשוט לא נכון, מטעה סתם ויכול לפגוע בשכר ובפנסיה.
(גם למי שהיה לה תוספת של 10% למשרת-אם בעולם-הישן, והתוספת הזו קירבה אותה ל-100% משרה, התוספת כן נחשבת לה לאחוזים לפנסיה תקציבית.
שלא יטעו אתכם – זה נבדק גם על-ידי מומחים פנסיוניים מומחים לעובדי-הוראה, גם נבדק מול נתוני הפרישה של מורות בפועל, וגם כתוב בפירוש בחוק-הגמלאות.
כמובן שאם מישהי עבדה בפועל 4 ימים, שזה 80% משרה, היא ודאי לא הגיעה יחד עם המשרת-אם ל-100%, למרות שסיפרו לה שזו “משרת-אם”. אין פה קסמים. השנה הזו לא נחשבה לה בשלימותה. כנראה שזו מקור המיתוס, שמשרת-אם לא נחשבת לפנסיה)
בתור מורה/מטפלת/גננת שילוב – איך אדע מה השפעת התוספת-אם על אחוזי-המשרה שלי?
ישנן טבלאות שכר לרפורמות השונות.
מי שבעוז-לתמורה בתיכון, יש טבלאות שכר ביומן-המורה, ובאתר ארגון-המורים.
מי שבאופק-חדש, יש טבלאות ביומן ההסתדרות וברשת.
חשוב לשים לב שיש כמה סוגי טבלאות, למורות-אם ולמורות רגילות. טבלה עם שעות-גיל וטבלה ללא שעות-גיל.
שימי-לב בשלב ראשון לבדוק את אחוזי-המשרה שלך בטבלה הרגילה “לא לאמהות” ללא תוספת-אם, ולוודא קודם שאת בכלל עוברת את ה-79% משרה. במידה וכן – את מוזמנת בשלב השני לעבור לטבלה של מורות-אמהות, ולבדוק מהם אחוזי-המשרה המגיעים לך לאחר התוספת.
ב”פורטל עובדי- הוראה” יש טבלה הרבה יותר מסודרת ודינאמית, שפשוט מקפיצה לך את הטבלה המתאימה לך לפי נתונייך. את מזינה איזה סוג של עובדת-הוראה את (מורה, מורת-שילוב וכד’), איזו שכבת-גיל (יסודי, חט”ב), האם יש שעות-גיל. כך תוכלי לראות את אחוזי-המשרה ללא תוספת-אם, ויחד עם התוספת.
האם ניתן לקבל שכר מעבר ל-100% משרה בזכות התוספת-אם?
התשובה היא פשוטה – כן. ניתן לראות זאת בטבלאות השכר.
כפי שאמרנו – שכר מעבר ל-100% לא נכנס לקרן הפנסיה הרגילה, אלא לקופת-גמל משלימה.
איך מקבלים את ההטבה?
ההטבה היא אוטומטית. ברגע שדיווחת בטופס 101 שיש לך לפחות ילד אחד בן פחות מ-14, ואחוזי-המשרה שלך מספיקים, תוספת האם שלך “אמורה”(!) להיות אוטומטית….
בתלושי משרד-החינוך די פשוט לראות את התוספת. יש ריבוע בתלוש מצד ימין למטה שנקרא “מקדמים/שעות”.
בשורה התחתונה של הריבוע אמורה להופיע השורה “ש. השלמה למורה אם”. ואז מופיע מספר השעות שמתווספות לך לאחוזי-המשרה.
אם את גננת או בעולם ישן, יופיע לך באותו ריבוע “מקדם אם: 0.1”. הכוונה לתוספת 10% למשרה.
בתלושי הבעלויות זה כבר מורכב וכתוב אחרת בכל תלוש. אין אפשרות פה לפרט. פשוט לחפש.
ואם חלק מהמשרה שלי בעוז וחלק באופק?
ברגע שאת עובדת בסך הכולל של שני המקומות מעל 79% משרה, את זכאית להטבה. בין אם זה ממעסיק אחד ובין אם זה משניים או יותר.
אם יש לך איחוד-משכורות – את אמורה לקבל את התוספת באופן אוטומטי. בכל אחת מהרפורמות תקבלי את החלק היחסי של התוספת-אם, לפי החלק היחסי של אחוזי-המשרה שיש לך באותה רפורמה.
אם את מקבלת שני תלושים שונים – באופן אוטומטי לא תקבלי את התוספת אצל אף אחד מהמעסיקים. כי מבחינת כל אחד את עובדת פחות מאחוז-המשרה הנדרש.
את צריכה לעדכן כל מעסיק, שהוא לא היחיד ושיש לך עוד מעסיק. ככה כל מעסיק ידע שהוא צריך לתת לך את החלק היחסי של התוספת-אם, לפי אחוזי-המשרה אצלו.
ולשאלתך המתבקשת – “אבל עשיתי תיאום-מס! הם כבר אמורים לדעת אחד מהשני!”. התשובה שלי היא: “באמת ציפית לכזה ראש גדול מצד המעסיקים?…”.
אותו דבר לגבי מי שעובדת בשני בתי-ספר עם שני תלושים נפרדים – התוספת היא לא אוטומטית, אלא צריך לעדכן את שני המעסיקים.
.
אם האב הוא מורה ואישתו לא – הוא יכול לקבל את התוספת-אם במקומה?
כן! אבל בכמה תנאים.
דבר ראשון אישתו צריכה לעבוד בפועל לפחות 79% משרה בעבודתה, כדי שהבעל יקבל את ההטבה במקומה. אם היא בחופשת-לידה או עובדת באחוזי-משרה נמוכים, אין אפשרות לממש את ההטבה.
דבר שני, יש איזושהי אפלייה מובנית בזכות של האב. הוא לא יכול להנות מהתוספת-אם מעבר ל-100% משרה, בניגוד למורה-אם.
כלומר שאם גם ללא התוספת-אם, כבר שובצת ל-100% משרה, התוספת-אם לא תתן לך כלום. רק אם תעבוד פחות מ-100% משרה, תוכל להנות ממנה, לפי טבלאות השכר, ורק עד 100% משרה בלבד!
המימוש של המשרת-אב הוא לא אוטומטי. צריך לפנות לפורטל, יחד עם אישור מהמעסיק של בת-הזוג, שהיא מועסקת בהיקף משרה מתאים ולא זכאית למשרת-אם במקום עבודתה. את האישור הזה מעבירים לגזברות המעסיק.
אפשר לקבל גם שעות-גיל וגם משרת-אם?
מורה שהיא מעל גיל 50, וגם יש לה ילד בן פחות מ-14, זכאית לשתי ההטבות. גם לתוספת-אם וגם לשעות-גיל.
אני לא נכנס להסבר לגבי שעות-גיל, אולי בהזדמנות אחרת. אבל גם ההטבה הזו משפיעה לטובה על אחוזי-המשרה, אמנם בצורה שונה מתוספת-אם. (אז אם מישהו אומר לכם שבשעות-גיל פשוט עובדים פחות שעתיים, תדעו שזה מאוד לא מדוייק)
סיכום
עובדת-הוראה, שהינה אם לילד אחד לפחות מתחת לגיל 14, ועובדת מעל 79% משרה, זכאית לתוספת לאחוזי המשרה.
גננות – 10%.
עוז לתמורה – 7%.
אופק-חדש – שעתיים שבועיות.
עולם-ישן – 10%.
התוספת נחשבת לפנסיה.
אם את עובדת בהוראה אצל שני מעסיקים או יותר, ובסה”כ עוברת את ה-79% משרה – את זכאית לתוספת והיא איננה אוטומטית.
מורה-אב יכול לקבל את התוספת, אם אישתו עובדת ואינה מקבלת את התוספת במקום עבודתה.
מעניין אם עכשיו נפסיק לשמוע את המשפט: “משרת-אם פוגע לך בפנסיה”…
**גלעד פורת הינו מומחה מטעם הקבוצה. ניתן לקבוע איתו פגישת יעוץ בזום בנושאי שבתון וקרן ההשתלמות למורים, הריון ולידה, תלושי-שכר, אופק-חדש עוז-לתמורה ועולם ישן, ועוד. פרטים נוספים וקביעת פגישה דרך הקישור הזה
הכותב/ת גלעד פורת אינו/ה בעל/ת רישיון פנסיוני. וכל הכתוב לא מהווה יעוץ השקעות משום סוג ויש להיוועץ עם בעל רישיון פניסוני.