במאמר אחר באתר הוסבר אודות התרומה של הותק לשכר בהתאם לכל רפורמה, וגם לגבי הכרה בותק קודם. ניתן לקרוא את המאמר כאן קישור למאמר
יש הרבה בלבול בשאלה לפי איזה ותק נקבעת המשכורת, ומה המשמעות של כל אחד מסוגי הותק.
ננסה לעשות סדר.
שכרם של המורים נגזר בין השאר, גם משנות הותק שלהם בהוראה. לכן חשוב לבדוק בתלוש, ולוודא שהותק שמופיע בו מתאים להיסטוריה שלכם.
אני לא הולך להתעסק עם סוגי ותק מורכבים יותר ושכיחים פחות, כמו ותק-הדרכה, ותק-ניהול, ותק-יעוץ ועוד.
אני גם לא עומד להרחיב בשאלה על איזה סוג של עבודת הוראה ניתן לקבל אישור ותק. מי שמחפש חומר טוב להירדם איתו, מוזמן להיכנס לקישור:
כמו כמעט כל תחום בשכר המורים, נחלק את התשובה לשני חלקים – עוז-לתמורה ואופק חדש.
נתחיל בעוז לתמורה שזהו המנגנון הפשוט יותר (ולשמחתם של מורי התיכון – גם המשתלם יותר).
בעוז-לתמורה, כל ותק בהוראה שנצבר למורה, יוסיף לשכרו החודשי. זה כולל כמובן את כל עבודות ההוראה שהוא עשה במהלך חייו הבוגרים, ושקיבלו אישור ממשרד-החינוך. זה כולל את שנת הסטאז’. וזה גם כולל את השירות הצבאי / שירות לאומי, לא משנה מה עשית בשירות. (עד לגבול של 36 חודשים)
פשוט מחברים את כל שנות הותק שציינתי – אלו שנות הותק שלפיהם אמור להיות מחושב שכרו של המורה בעוז-לתמורה.
עד כאן למורי-התיכון, לילה טוב שיהיה לכם.
פה התמונה מורכבת יותר, וישנם כמה מושגים שצריך להכיר.
סוגי הותק השונים נמצאים על התלוש, בריבוע הימני העליון – “פרטים אישיים”.
המושג הראשון והמרכזי – “ותק באופק“. זה הנתון הכי משמעותי, כי לפי נתון זה מחושב השכר.
כיצד מחושב “ותק אופק”? יש הבדל בין סוגי המורים:
“ותק בהוראה“ – זהו מספר השנים שהמורה לימד בפועל, כולל שנת הסטאז’, ולא כולל ותק צה”ל. במקרים רבים נראה ש”ותק בהוראה” גדול בשנה מ”ותק אופק”. למשל ותק בהוראה 6, ותק אופק – 5. זה נובע בדיוק מהעבודה ששנת הסטאז’ לא נספרת לוותק אופק.
דבר ראשון ל”ותק בהוראה” יש השלכות קטנות. לגבי מתי תהיה זכאי למענק-יובל, ולגבי גובה דמי-הבראה הניתנים כל שנה לקראת חופשת הקיץ. אלו שתי הטבות התלויות בותק, ולגביהן שנת הסטאז’ באופק-חדש כן נחשבת.
אבל יש עוד השלכה ל”ותק בהוראה”. אם אי פעם המורה יעבור ללמד בתיכון, זה יהיה הותק שיקבע את שכרו. (בנוסף לותק צה”ל, אם ישנו). לכן זהו נתון חשוב וכדאי לבדוק שהוא מעודכן.
דבר ראשון שירתת את המדינה. אבל הוא משפיע גם על השכר, ונתחיל לפי הסדר, מהקטן לגדול.
לגבי כל מורה, ותק צה”ל נחשב למענק יובל. כלומר שאם הוא שירת 3 שנים בצבא, הוא יקבל את מענק היובל לאחר 22 שנות הוראה, ולא יצטרך לחכות 25 שנים. (לא כל בכל מסגרת מקבלים מענק יובל לאחר 25 שנה, לפעמים זה לאחר 30 שנה. לא כאן המקום להרחיב)
וכמו שכתבתי לפני כמה שורות – אם אי פעם תעבור לעוז-לתמורה, “ותק צה”ל” יחשב גם הוא לותק, המשפיע ישירות על המשכורת.
מורה ששירתה כמורה-חיילת, או כבת-שירות-לאומי שלימדה בכיתה, יכולה להנות מכך ביחס לותק. אצל מורה כזו הותק הצהל”י כן יחשב ויצבר “לותק-אופק”, וישפיע באופן ישיר על המשכורת החודשית.
לכן מורות, שקיבלו על השירות שלהן בהוראה אישור ותק ממשרד-החינוך – שימו לב!
הותק שלכן בשירות אמור להיות כלול ב”ותק אופק” ולא ב”ותק צה”ל”. תבדקו ב”ותק אופק”, האם השנים שם מתאימות לשנות ההוראה במערכת-החינוך, פלוס שנות השירות (לא כולל הסטאז’).
למי שקלט – “ותק אופק” הרבה יותר שווה ומשפיע מ”ותק צה”ל”. לכן משתלם לכן ששנות השירות יכנסו דווקא ל”ותק אופק”, ולא להיבהל מכך שוותק צה”ל ישאר על 0.
אם השירות שלכן בכל זאת רשום ב”ותק צה”ל” – פנו למשרד החינוך כדי לתקן את הרישומים.
(הנתון הזה יכול להיות נכון באותה מידה אצל מורה-גבר. פשוט מבחינה סטטיסטית, ההטבה הזו רלוונטית הרבה יותר אצל מורות)
חשוב להדגיש:
ישנם מקרים של מורים שנכנסו לאופק-חדש בדרגה 1, אך טרם כניסתם למשרד-החינוך עסקו בהוראה. זה יכול להיות הוראה בתיכון, או הוראה במוסדות כאלה ואחרים שאינם תחת משרד-החינוך.
לאחר שנקבעה להם דרגה 1 באופק, הם מגישים את שנות העבר בהן עסקו בהוראה, כדי לקבל עליהן אישור ותק. הם מקבלים את האישור, הותק מתעדכן להם ב”ותק אופק”, והם מבסוטים מהחיים.
הם רק לא יודעים דבר אחד – מורה שנכנס לאופק חדש, לאחר שעבד בהוראה שבמסגרות אחרות, זכאי, בנסיבות מסויימות, להיכנס עם דרגה הגבוהה מדרגה 1. אז למה זה לא מתעדכן אוטומטית? ככה זה.
שווה למורה במעמד כזה, לפנות למשרד-החינוך, לאחר שקיבל אישור על שנות הותק שקדמו לכניסתו לאופק, ולבקש שיבצעו לו “המרה מחדש” של הדרגה. כבר היו מקרים שבהם מורים פתאום קיבלו “הקפצה” בדרגה, בגלל הכרה בותק קודם.
אני לא מתחייב לשום דבר – אבל שווה לבדוק. זה יכול להיות משמעותי מאוד במשכורת.
(מורה-חיילת או בת-שירות, שעכשיו ישר קופצת – סליחה אבל עזבי. הפיסקה האחרונה לא רלוונטית אליך, לפי הסכם אופק-חדש)
כדי לראות אלו שנות ותק אושרו, יש להנפיק מהפורטל “אישור נתוני העסקה”.
למי שעוד לא עשה זאת – נכנסים לפורטל עובדי הוראה, ומבצעים הזדהות אישית. לאחר מכן נכנסים ל”מרחב מינהלי”, ובתפריט הימני לוחצים על “אישורים ומכתבים”. מגלגלים למטה, וכאשר מגיעים ל”בחר אישור להפקה” בוחרים ב”אישור נתוני העסקה”. לוקח למערכת 10 דקות להפיק את האישור, ואז אפשר להוריד אותו.
באישור הזה (מעבר להרבה פרטים חשובים שמופיעים בו) יש גם פירוט של כל שנות הותק שאושרו למורה עד כה. צריך לבדוק האם יש שנות ותק שבהם עבדת, ולא מופיעות ברשימה. אם אכן נמצאו כאלה – יש לפנות לכח-אדם בהוראה במחוז שלך, ולהגיש אישור על שנות הותק החסרות.
בעוז-לתמורה, כל ותק נחשב, לכל התחומים.
באופק-חדש:
“ותק באופק” – הותק שלפיו משולם השכר.
“ותק בהוראה” – הותק שמשפיע גם ההבראה, ואם עוברים לעוז, גם על המשכורת.
“ותק צה”ל” – הותק שמשפיע על מענק-יובל. ואם עוברים לעוז, גם על המשכורת.
אז תפתחו את התלוש ותבדקו – מסתדר לכם?
**גלעד פורת הינו מומחה מטעם הקבוצה. ניתן לקבוע איתו פגישת יעוץ בזום בנושאי שבתון וקרן ההשתלמות למורים, הריון ולידה, תלושי-שכר, אופק-חדש עוז-לתמורה ועולם ישן, ועוד.
פרטים נוספים וקביעת פגישה דרך הקישור הזה
**מעוניינת להכיר את כל זכויותיך בנושאי אופק חדש? יש לנו הרצאה מוקלטת עבורך ממש כאן