הפעם נמשיך לדבר על נושא מרתק, נוצץ, הממגנט אליו ילדים, צעירים ומבוגרים כאחד- מס הכנסה…
במאמר לגבי צורת החישוב של מס-הכנסה, הסברנו איך מחשבים כמה מס-הכנסה אנחנו חייבים לשלם. אפשר לקרוא את המאמר כאן
הסברנו שהחישוב הוא שנתי. מס-הכנסה בודק כמה הרווחנו כל השנה, ולפי זה גובה מאיתנו לפי מדריגות. על המדריגה הראשונה, של עד 75,480 ש”ח, הוא גובה 10%. על המדריגה השנייה, 75,481 – 108,360 ש”ח, הוא גובה 14% וכן הלאה. את התשלום השנתי שאנחנו חייבים, מס-הכנסה מחלק ל-12 תשלומים-חודשיים (שאף פעם הם לא שווים!). זהו החישוב השנתי המדובר, וזהו.
זהו? אז על משכורת של 5,000 ש”ח בחודש ברוטו, משלמים כל חודש 500 ש”ח?
אז זהו שממש לא.
יש מושג נוסף שלא הזכרנו , שנקרא “נקודות-זיכוי”.
אחרי שמס-הכנסה קבע כמה מס-שנתי אנחנו חייבים לשלם, הוא בעצם נותן לנו החזר אוטומטי, לפחות על חלק מהסכום. לפי מה הוא קובע את גובה ההחזר? לפי נקודות. הערך של כל נקודת-זיכוי משתנה משנה לשנה. למשל השנה, 2021 , הערך של נקודת-זיכוי אחת הוא: 2,616 ש”ח. (לא לשכוח – זה ההחזר לשנה שלימה, לא לחודש)
ההחזר הזה מתחלק בין חודשי השנה, אבל שוב, קשה להגיד שהחלוקה היא שווה, וכל חודש מקבלים בצורה שווה 218 ש”ח, אבל בסכום הכולל השנתי נגיע לסכום הזה.
תושב ישראל
כל תושב ישראלי זכאי ל-2.25 נקודות זיכוי בשנה.
איך מקבלים את הנקודות האלה? פשוט ממלאים בטופס 101 שבתחילת השנה, את הריבוע הראשון: “אני תושב/ת ישראל”, מצרפים צילום של התעודת-זהות והספח, והנה – קיבלנו החזר של:
5,886 ש”ח = 2.25 * 2,616. נחמד.
שימו לב לדבר מעניין. (ומי שאין לו כוח לחישובים מתמטיים, ידלג 10 שורות קדימה) איך הגיעו לחישוב הזה של 2.25 נקודות-זיכוי לכל תושב ישראלי?
בואו נעשה חשבון קצר. המדרגה הראשונה של מס הכנסה היא 10%.
בואו נבדוק מהו הסכום, ש-2.25 נקודות זיכוי הן 10% ממנו. 58,860 = 10 * 5,886.
כלומר שמי שמרוויח עד 58,860 ש”ח בשנה, והוא תושב ישראל, לא משלם מס אוטומטית.
עכשיו נבדוק כמה הסכום הזה יוצא לחודש: 4,905 = 12 / 58,860.
כלומר בפועל יוצא, שעל משכורת של 4,905 ש”ח בחודש, לא משלמים מס-הכנסה. בעצם גם על משכורת גבוהה יותר לא משלמים מס-הכנסה, כי יש גם הפרשת חובה לפנסיה, שעליה גם פטורים ממס-הכנסה.
בעצם המדינה דאגה שעל משכורת מינימום, שכיום עומדת על 5,300 לחודש, העובד לא יצטרך לשלם מס. רק על חלק המשכורת שהוא מקבל מעל הסכום הזה, הוא חייב במס.
נקודות-זיכוי לתושב ישראל, אלו הנפוצות ביותר, ונמצאות כמעט בכל תלוש משכורת.
עוד נקודת-זיכוי שנפוצה מאוד אצל כמחצית מהאוכלוסייה – נקודת-זיכוי לנשים.
במדינת-ישראל, כל אישה זכאית לתוספת של חצי-נקודת זיכוי נוספת על-פני הגבר. כלומר שאישה תושבת ישראל זכאית באופן אוטומטי ל-2.75 נקודות.
את ההטבה הזו מקבלת כל אישה ללא קשר למעמדה המשפחתי, מעצם היותה אישה. אז אם את אישה – קיבלת עוד מתנה בסך 1,308 ש”ח לכל שנה. (אשמח לשמוע הסברים מלומדים בתגובות על ההיגיון שבכך…)
הנקודות הבאות שנמצאות בהרבה מהתלושים, הינן נקודות-זיכוי עבור ילדים.
לא ניכנס כרגע לגילגולים ההיסטוריים והפוליטיים של עניין נקודות-הזיכוי לילדים. בהחלט יתכן שגם בעתיד יעשו שינוים נוספים. נתייחס למציאות הנוכחית.
האמת שנושא נקודות-הזיכוי עבור ילדים קצת מסובך. יש נקודות כשיש ילד עד גיל 5, ויש נקודות כשיש ילד עד גיל 18. זה תלוי אם את האמא או אתה האבא, אם אתם נשואים או גרושים, בחזקת מי הילד ועוד הרבה פרמטרים. ישנו מחשבון נקודות זיכוי באתר של מס-הכנסה, שיגיד לך כמה נקודות-זיכוי מגיע לך עבור הילדים, לפי הנתונים האישיים שלך.
אני רק אכתוב את הדברים הפשוטים – ברגע שילד נולד, כל אחד מההורים זכאי לעוד נקודה וחצי, כלומר – הטבת מס של 3,924 ש”ח לשנת הלידה.
כמו שהסברנו – החישוב של המס הוא שנתי, ולכן ההטבה הזו חלה רטרואקטיבית מתחילת השנה. כנראה שבחודש הראשון, לאחר שעודכן המעמד החדש של ההורים המאושרים, תהיה ירידה יחסית דראסטית, בתשלום שלכם למס-הכנסה, ובחודשים הבאים היא תתמתן, אבל עדיין תשלמו פחות, אם בכלל.
איך מעדכנים את נקודת-הזיכוי לילדים? צריך לדאוג שספח תעודת-הזהות יעודכן עם פרטי התינוק החדש. לאחר מכן ממלאים טופס 101, מחדש, מוסיפים את הפרטים של הילד, מצרפים את הספח המעודכן, ושולחים לחשבות השכר של המעסיק. כדאי לוודא אחרי זה בתלוש הבא, שאכן הנקודות עודכנו. (נסביר בהמשך איך)
המיוחד בנקודת-זיכוי של שנת לידת הילד או הילדה הוא, שאפשר לנייד אותה במקרה הצורך. (אפשר לנייד נקודה מתוך הנקודה וחצי)
אם נוצר מצב בו בשנת-הלידה, הנקודה הזו סתם תתבזבז לנו, ובשנה הבאה נוכל לנצל אותה כראוי, כדאי לדחות בשנה את ניצול הנקודה. עוד מעט נסביר איך יכול לקרות מצב כזה, שיש צורך לנייד. מי שיכול לנייד את הנקודה הזו יהיה מי שמקבל את הקיצבת-ילדים מביטוח-לאומי. לכן בדרך-כלל האפשרות לנייד קיימת רק לאמא.
החל מהשנה שלאחר שנת-הלידה, בה הילד נהיה בן שנה, כל אחד מההורים זכאי ל-2.5 נקודות זיכוי. הזכאות הזו היא עד לשנה בה הילד נהיה בן 5, כולל.
אחרי זה יש נקודות זיכוי לילד עד גיל 18 רק לאחד מההורים. תסתכלו כבר במחשבון.
את כל הכסף הזה אני מקבלת ממס-הכנסה? איזה כיף!
אז זהו שלא. כמו שהסברנו, נקודות-זיכוי הן החזר-מס, על מס שהיית אמורה לשלם. אם מראש לא היית חייבת לשלם, הנקודת-זיכוי היא חסרת-משמעות עבורך.
נסביר בדוגמא:
ליאת מרוויחה 8,000 ש”ח ברוטו לחודש.
לפי מדרגות-המס היא אמורה לשלם מס שנתי של 10,831 ש”ח.
אבל יש לה 2.75 נקודות זיכוי כאישה תושבת-ישראל ,שזה שווה לה 7,194 ש”ח.
כלומר שלליאת נשאר לשלם למס-הכנסה 3,637 ש”ח, עבור השנה כולה.
אבל לליאת יש שני בנים: רועי בן 4 ויואב בן חצי-שנה (נולד השנה). כלומר שלליאת יש עוד 4 נקודות זיכוי.
ה-4 נקודות זיכוי של ליאת שוות להחזר של 10,464 ש”ח. אבל ליאת לא צריכה את כל הסכום הזה. היא סה”כ צריכה החזר של 3,637 ש”ח, שזה מה שנשאר לה לשלם. מס-הכנסה לא יחזיר לה יותר ממה שהיא חייבת לשלם!
בעצם יש לה כמעט 7,000 ש”ח “מבוזבזים” בנקודות זיכוי. גם אם היא היתה מרויחה הרבה יותר במשכורת, היא לא היתה משלמת מס.
למעשה ליאת יכולה להרויח עד 11,300 ש”ח בחודש (!), והיא לא תשלם מס-הכנסה.
ואם יהיו לה עוד ילדים, היא תוכל להרויח אפילו יותר, עם פטור ממס.
לכן יכול להיות מצב, בו תרצי לנייד נקודת-זיכוי שנה קדימה, על ילד שנולד השנה. אולי השנה בגלל ההריון, לקחת פחות אחוזי משרה, לכן המשכורת יחסית נמוכה, ונקודת-הזיכוי הזו סתם תתבזבז לך. חוץ מזה שבאופן טבעי לרוב משנה לשנה המשכורת קצת עולה. אם ליאת יודעת, שבשנה הבאה היא תרוויח יותר, ויש יותר סיכוי שתצטרך לשלם מס, והנקודה הזו תעזור לה, שווה לה לנייד את הנקודה הזו לשנת-המס הבאה.
בנוסף לזה חשוב לדעת, שאם ליאת לא מנצלת את מלוא נקודות הזכות שלה במקום העבודה העיקרי, אבל היא עובדת במקום עבודה נוסף (למשל בעלות), היא יכולה לנצל את שאר הנקודות-זיכוי במקום העבודה השני.
בדיוק בשביל זה עושים תיאום-מס. (נרחיב על זה בפוסט נפרד בעתיד)
לגבר שכבר התחיל לחלום – אין מצב שאתה תוכל לנצל את נקודות-הזיכוי שאישתך לא ניצלה… זה נכון גם אם אתם מגישים דו”ח משותף למס-הכנסה. נקודות-זיכוי זה נתון אישי ולא משפחתי.
עוד נקודת-זיכוי שיחסית נפוצה אצל מורים היא לאחר סיום לימודים לתואר אקדמי, או תעודת-הוראה.
מי שסיים תואר ראשון / תעודת הוראה, זכאי לנקודת-זיכוי שלמה למשך שנה – 2,616 ש”ח (יכול לכסות את כל מה שאכלנו בקפיטריה בזמן הלימודים)
את הנקודה הזו אפשר לבחור בין שתי אפשרויות, מתי לקבל – או בשנה אחרי השנה שבה קיבלנו את התואר, או בשנה שלאחריה.
(כבר למדנו לפי מה מחליטים באיזו שנה עדיף לי לנצל את הנקודה הזו. לפי השנה שבה הנקודה לא תבוזבז)
מי שסיים תואר שני – זכאי לחצי נקודת-זיכוי, שוב, או בשנה שאחרי התואר או בשנה שלאחריה.
מי שסיים תואר שלישי – כבר מספיק חכם כדי לחפש בעצמו…
כדי לקבל את הנקודה צריך (כרגיל) להגיש טופס 101 מחודש ובו מסומנת התיבה “בגין סיום לימודים לתואר אקדמי”. לצרף טופס 119 ואת האישור על הזכאות לתואר. את הכל לשלוח לחשבות השכר המשלמת את שכרך.
יש עוד כל מיני סוגים של נקודות זיכוי – לעולים חדשים, להורים לילדים עם מוגבלות, הורה גרוש, הורה המגדל את ילדיו לבד, חייל משוחרר ועוד. אפשר למצוא את קריטריונים בצורה די פשוטה ברשת.
אנחנו מתבוננים בתלוש של משרד-החינוך.
מצד ימין באמצע, ישנו ריבוע שנקרא: “נתוני מס / עזר”.
בתוך הריבוע יש שלוש שורות שרלוונטיות לענייננו.
השורה הראשונה היא “נקודות בגין ילדים”.
בשורה זו יופיעו כמות הנקודות רק עבור הילדים.
מתחת לזה יש שורה נוספת: “נקודות זיכוי”. זה סיכום של כל נקודות-הזיכוי להן העובד זכאי באותה שנה, כולל תושב-ישראל, כולל אישה וכד’.
ומתחת לזה עוד שורה: “ערך נקודות זיכוי”. זה בעצם כמות הנקודות להן אנו זכאים, כפול השווי של כל נקודה (שב-2021 זה 2,616 ש”ח).
במילים אחרות – זו המתנה הכספית המקסימלית שאפשר לקבל השנה בנקודות-זיכוי. (אמרנו – לא בטוח שבאמת נקבל את זה. אולי אנחנו לא מרוויחים מספיק)
בתלושי-הבעלות כרגיל, כל אחד עושה מה שבא לו. יש תלושים שמפרטים את סוגי נקודות-הזיכוי לסוגיהן, ויש כאלו שפשוט כותבות את הסכום הסופי שלו אנו זכאים. אבל זה נתון שמופיע בכל תלוש, וכדאי לבדוק שהוא מתאים לנתונים שלנו.
“לפני 5 שנים סיימתי תואר – הפסדתי את הנקודות?”
כמו שהסברנו, הנקודות-זיכוי בעצם מחזירות לנו מס, עוד לפני ששילמנו אותו.
מה יעשה מי שלא היה מודע לנקודות ושילם באותה שנה את המס במלואו?
ניתן לבקש החזר-מס, עד לגבול של ה-7 שנים האחרונות. אם יתקבל החזר-מס על השנים הקודמות, רשות המיסים אפילו תשלם ריבית קטנה , עבור הסכום שהם חייבים להחזיר לנו.
את בקשת החזר-המס אפשר לעשות בצורה עצמאית, ואפשר לבקש מגורם מקצועי שייצג אותנו, ויגיש את בקשת ההחזר בשמנו. (יועץ-מס או רואה-חשבון). בעל-מקצוע יקח אחוז מסויים מההחזר אותו הוא “ישיג” עבורנו.
אני באופן אישי מעדיף את השירות של איש-המקצוע. יש כל-כך הרבה פרטים שאפשר לקבל עליהם החזר-מס, ושהרבה מהם לא ידועים לאזרח הקטן.
בנוסף לזה יכול להיות שהחישוב שלנו לא נכון, ובמקום לקבל ממס-הכנסה החזר-מס, נקבל הודעה נחמדה, שלא שילמנו מספיק וצריך לשלם עוד.
איש-מקצוע ידע להזהיר אותנו מראש, שלא להסתכן ולא להגיש בכלל את הבקשה מראש. (אני לא מעודד גניבה מהמדינה, חלילה. מבחינה חוקית אין חובה לשכירים להגיש דו”ח)
לכן ברוב המקרים, ההשקעה הכספית באיש-המקצוע, תהיה משתלמת גם לנו. אבל זו רק דעה אישית שלי. יש לא-מעט שמגישים בקשה להחזר-מס בעצמם.
בטח! מלא!
אם תורמים למוסד מוכר. (סעיף 46)
אם עושים ביטוח-חיים.
אם לא עשינו השנה תיאום-מס ועבדנו בשני מקומות עבודה לפחות. (נרחיב בהזדמנות)
אם חלק מהשנה לא עבדנו (שבתון, חל”ת).
הנחה בישוב מזכה.
עצם התשלום לאיש-מקצוע בשנה שעברה על עריכת הדו”ח.
ויש עוד הרבה .זו הסיבה שלדעתי עדיף להיעזר באיש-מקצוע שיודע את מרחב האפשרויות לקבלת החזר-מס.
נקודות-זיכוי הן החזר אוטומטי בתלוש, על חלק מהמס שהיינו חייבים לשלם, או על כולו.
חישוב המס הוא שנתי, ולכן חישוב נקודות הזיכוי הוא גם שנתי.
כל נקודת זיכוי שווה ל-2,616 ש”ח בשנה (משתנה כל שנה)
יש נקודות שכולנו מקבלים (כתושבי-ישראל) ויש נקודות שרק חלק מהאוכלוסייה זכאית להן: ילדים, סיום לימודים לתואר, מעמד משפחתי, ועוד.
כדאי לבדוק בתלוש כמה נקודות מדווח לנו, להשוות עם הנתונים האמיתיים שלנו (אפשר להיעזר בסימולטור של מס-הכנסה) ולראות שיש התאמה. אם לא מתאים, אז או שעשינו טעות בחישוב, או שהנתונים שלנו לא מעודכנים. (למשל מספר הילדים לא מעודכן אצל המעסיק)
גם אם פספסנו השנה את נקודות-הזיכוי, אפשר לבקש בסיומה החזר-מס. (אגב – אפשר לעדכן את נקודות הזיכוי בכל שלב בשנה, עד חודש דצמבר. אם מגישים בדצמבר, נקבל את כל ההחזר במכה אחת בתלוש האחרון של השנה)
ישנם עוד הרבה גורמים שאפשר לקבל עליהם החזר-מס, אבל זה לא נושא הפוסט. איש-מקצוע יאיר את עינינו.
עכשיו כולם פותחים תלושים, ובודקים כמה כסף מס-הכנסה מחזיר לנו השנה. מסתדר לכם או שמגיע יותר?
**גלעד פורת הינו מומחה מטעם הקבוצה. ניתן לקבוע איתו פגישת יעוץ בזום בנושאי שבתון וקרן ההשתלמות למורים, הריון ולידה, תלושי-שכר, אופק-חדש עוז-לתמורה ועולם ישן, ועוד.
פרטים נוספים וקביעת פגישה דרך הקישור הזה
**מעוניינ/ת להכיר את כל זכויותיך? יש לנו הרצאות מוקלטות עבורך בחנות ממש כאן