בקבוצת הפייסבוק שלנו, “הכסף של המורים”, נשאלות המון שאלות בנושא ההשתלמויות ב”אופק חדש”. ריכזתי את השאלות הנפוצות וניסיתי לעשות סדר.
דבר ראשון חשוב לדעת, שלמי שבאופק-חדש, הדרך העיקרית להתקדם בשכר היא דרך ההתקדמות בדרגות, ואחד מהתנאים לעלות בדרגה הוא לעשות מספיק השתלמויות.
לאחרונה נתקלתי במורה, שבמשך 9(!) שנים לא עלתה בדרגה, בגלל שלא עשתה את כמות ההשתלמויות הנדרשת.
אז אחרי שהבנו שההשתלמויות הן מאוד חשובות, נענה על השאלות הנפוצות:
זה משתנה בין הדרגות השונות. מתחיל ב-120 שעות בדרגות הנמוכות, ומגיע ל-210 בדרגות הגבוהות. כמובן מדובר לכל הדרגה, לא כל שנה… בחיפוש קצר בגוגל תגיעו לטבלאות שמסכמות זאת.
בפורטל עובדי הוראה, שעות ההשתלמות נקראות בשם המפוצץ “שפ”מ” – שעות פיתוח-מקצועי.
נכנסים לפורטל עובדי הוראה, עושים הזדהות אישית, נכנסים ל”מרחב מנהלי”, מגלגלים להמשך הדף, ואז מתגלה סרגל מאוד ברור, בתוך ריבוע שנקרא “דרגת אופק חדש”.
יש סרגל אחד שמראה כמה זמן נשאר לנו לדרגה הבאה (“פרק זמן בחודשים”), ויש סרגל שני שמראה כמה שעות עשינו וכמה עוד חסר לנו (“שעות פיתוח מקצועי”).
לפעמים עשינו השתלמות וסיימנו אותה אבל היא עדיין לא דווחה למשרד-החינוך. זה לוקח זמן.
כל השתלמות שבהגדרה שלה מוכרת לאופק חדש, נחשבת.
חשוב לסיים את ההשתלמות, להגיש את מטלת-הסיום ולקבל ציון סופי. השתלמות ללא ציון לא מוכרת כלל באופק-חדש, וחבל.
כמה שרוצים. רק לשים לב שבכמות מסויימת השעות השתלמות כבר לא יסייעו במעבר לדרגה הבאה (כמה? אסביר בהמשך) וילכו לפח. ישארו רק הידע והכלים החשובים שנקנו בהשתלמות.
כן. חייבים לעשות השתלמות כל שנה, גם אם מילאת את מקסימום השעות לדרגה הבאה. חוץ ממקרים מסויימים שאפרט מייד.
חייבים להשתלם באופק-חדש 30 שעות לפחות בשנה.
לעובדי הוראה בדרגות 1 ו-2, זו חובה טוטאלית. מה יקרה אם לא עושים? מייד…
למי שבדרגה 3 ומעלה, יש אפשרות שנה אחת בכל דרגה, לא לעשות בכלל השתלמות, ובכל זאת השנה הזו תחשב.
יש להקלה הזו כמה הסתייגויות, ולכן המלצתי לא להסתמך עליה, לא לקחת סיכונים, אלא לעשות בכל שנה השתלמות קלה ומקוונת של 30 שעות. זה לא כזה קשה. גם אני עושה את זה.
השנה הזו לא תחשב להתקדמות בדרגת אופק. זה אומר שהעלייה בדרגה ובשכר תידחה בשנה, וחבל.
הכוונה כל שנת לימודים. כל השתלמות שתאריך ההתחלה שלה הוא אחרי תחילת ספטמבר, או תאריך הסיום שלה הוא לפני סוף אוגוסט, משתייכת לשנת הלימודים הנוכחית.
אפשר להעביר לדרגה הבאה עד 60 שעות. יותר מזה השעות הולכות לפח. (אבל הידע שנצבר בהן נשאר…)
אם מדובר על תואר-שני בתחומי ההוראה, אין צורך. בסוף התואר, כשיתקבלו האישורים, תקבלו 120 שעות השתלמות. את השעות האלה משרד החינוך ישייך רטרואקטיבית לשנים שבהם למדתם לתואר. אם לומדים תואר שלא קשור לחינוך והוראה, צריך להמשיך להשתלם במקביל.
זהו מספיק! אתם לא מצפים שאעשה לכם את כל העבודה. יש לנו קבוצה מדהימה. תעשו חיפוש קצר בקבוצה עם המילה “השתלמויות” או “מקוונות” או “אופק חדש” או הכל ביחד… ואני בטוח שתמצאו תשובה. לאחרונה כמה חברים חיפשו כזה דבר, וקיבלו תשובות מעולות בתגובות. ויש עוד המון חומר בקבוצה.
שנזכה לעלות מדרגה לדרגה.
אגב, זאת שבתמונה כנראה עוד לא נכנסה לקבוצה…
**גלעד פורת הינו מומחה מטעם הקבוצה. ניתן לקבוע איתו פגישת יעוץ בזום בנושאי שבתון וקרן ההשתלמות למורים, הריון ולידה, תלושי-שכר, אופק-חדש עוז-לתמורה ועולם ישן, ועוד.
פרטים נוספים וקביעת פגישה דרך הקישור הזה
**מעוניינ/ת להכיר את כל זכויותיך בנושאי אופק חדש? יש לנו הרצאה מוקלטת עבורך ממש כאן